Šlep služba Srbija | Kontakt Telefon

Šlepanje vozila po novom zakonu, šlep služba Beograd, Srbija

Šlep služba Srbija |  Šlepanje vozila po novom zakonu

Šlepanje vozila po novom zakonu 09.10.24

Ukoliko vam se desi da ostanete na putu ili nekome treba da budete od pomoći, nije na odmet da znate kako funkcioniše šlepanje auta po novom zakonu. S obzirom da tumačenje zakona i propisa nije aktivnost u kojoj mnogi uživaju, pripremili smo tekst sa ciljem da raščivijamo sve članove ovog zakona i približimo vozačima pravila koja bi trebalo da slede za šlepanje vozila po novom zakonu.

Tumačenje članova o vučenju vozila

Baš kao i za sve ostale članove Zakona o bezbednosti saobraćaja, različita pravila važe za putnička i teretna vozila, kao i na vrsti puta na kojem se vrši šlepanje. Ova distinkcija je ključna za pravilno razumevanje propisa i izbegavanje mogućih problema prilikom šlepanja.

Prema članu 69. Zakona, u saobraćaju na putu motornom vozilu mogu biti pridodata dva priključna vozila ukoliko su u pitanju teretna vozila. U slučaju da je reč o putničkom vozilu, kao što je automobil, dozvoljeno je priključiti samo jedno vozilo. Ova pravila su posebno važna na autoputima i motoputima, gde je dozvoljeno priključenje samo jednog vozila. Kada govorimo o putničkim vozilima, kao što su autobusi, mini busevi ili kombiji, važno je napomenuti da se ova vozila mogu vući samo uz pridržavanje specifičnih pravila. Na primer, putničko vozilo, kao što je kombi, može biti pridodato samo autobusu u okviru javnog gradskog ili prigradskog prevoza. Ovo pravilo je ključno jer obezbeđuje sigurnost putnika i regulira način na koji se vrši prevoz, naročito u situacijama kada je putničko vozilo u kvaru.

Što se tiče teretnih vozila i poljoprivrednih traktora, zakon propisuje dodatna pravila. Traktor može da vuče ostala motorna vozila, uključujući i teretna vozila, što je posebno važno u ruralnim područjima ili na mestima gde je pristup otežan. Međutim, nijedno motorno vozilo ne može da vuče traktor. Ova pravila pomažu u očuvanju bezbednosti na putevima i smanjenju rizika od nezgoda, jer traktori često imaju drugačije karakteristike vožnje i brzinu u odnosu na standardna motorna vozila.

Pridržavanje ovih pravila ne samo da pomaže u izbegavanju kazni, već i doprinosi opštoj bezbednosti u saobraćaju. Uvek je najbolje konsultovati se sa profesionalnom šlep službom kao što je Šlep služba Srbija Beograd kada dođe do potrebe za šlepanjem vozila, kako biste bili sigurni da postupate u skladu sa važećim zakonima.

Pod kojim uslovima se može vršiti šlepanje vozila po novom zakonu?

Kvar automobila često dolazi iznenada i može nas dovesti u situaciju da moramo hitno reagovati kako bismo očuvali bezbednost na putu. Pre nego što pozovemo šlep službu, važno je znati kako pravilno postupiti kako bismo smanjili rizik za sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Prema važećim propisima, vučenje neispravnog vozila na autoputu i motoputu je strogo zabranjeno. U slučaju kvara, vozač može šlepati vozilo samo do prvog isključenja sa autoputa ili motoputa. Ovo pravilo je uspostavljeno da bi se izbegle opasne situacije i osiguralo nesmetano odvijanje saobraćaja.

Takođe, važno je napomenuti da motorno vozilo može vući drugo vozilo isključivo kada to drugo vozilo nije u mogućnosti da se kreće. U skladu sa zakonom, šlepanje motornog vozila nije dozvoljeno, što dodatno naglašava potrebu za poštovanjem propisa i sigurnošću na putu.

U situacijama kada se suočavate s kvarom, uvek je preporučljivo kontaktirati stručnu šlep službu. Oni imaju iskustvo i opremu potrebnu za sigurno uklanjanje vozila i mogu vam pomoći da izbegnete moguće probleme. Na taj način, ne samo da štitite svoju sigurnost, već i sigurnost svih drugih učesnika u saobraćaju.

Čime se može vući motorno vozilo?

Za šlepanje vozila, zakon je izdvojio posebne članove koji jasno opisuju kako se ovaj postupak može propisno obaviti. Prema ovim propisima, neispravno vozilo može se vući na nekoliko načina: uz pomoć užeta, krute veze (poznate i kao ruda), ili oslanjanjem odnosno vešanjem vozila koje se vuče o ono koje ga vuče. Međutim, važno je razumeti kada i koji način vučenja može biti primenjen.

Uže se ne sme koristiti za vuču vozila čiji su uređaji za upravljanje ili za zaustavljanje neispravni. Takođe, uže nije dozvoljeno koristiti za vuču teretnih vozila i autobusa. U situacijama kada se koristi kruta veza, važno je napomenuti da ona ne sme biti upotrebljena za vuču vozila koje nema ispravan uređaj za upravljanje, niti za vuču vozila čija je ukupna masa veća od mase vozila koje vuče.

Bilo da se koristi uže ili kruta veza, vozač koji upravlja vozilom koje vuče mora posedovati adekvatnu dozvolu koja mu omogućava upravljanje vozilom koje se vuče. Ova pravila su ključna za obezbeđivanje bezbednosti u saobraćaju i sprečavanje mogućih nezgoda tokom šlepanja.

Kako bezbedno izvesti ovaj postupak?

Bezbednost prilikom šlepanja vozila je od ključnog značaja. Pre nego što započnete vuču, proverite vučnu opremu i obezbedite ispravno pričvršćivanje između vozila. Udaljenost između vozila treba da bude optimalna; vučna šipka obično održava stalnu distancu, dok je kod vučnog užeta preporučeno da razmak bude najmanje 3 metra. Vučeno vozilo ne sme prelaziti brzinu od 40 km/h, kako bi se obezbedila maksimalna kontrola i izbegle moguće nezgode. Uključite svetlosnu signalizaciju na vozilu koje vuče, kao i na vozilu koje se vuče, naročito ako šlepanje vršite u uslovima smanjene vidljivosti. Postavite jasno vidljivu oznaku o šlepanju kako bi drugi učesnici u saobraćaju bili svesni specifičnosti vašeg kretanja. Ovi koraci će vam pomoći da obavite vuču na najsigurniji način.

Za dodatne informacije ili pomoć u vezi sa šlepanjem vozila, slobodno se obratite Šlep službi Srbija Beograd. Uvek smo tu da vam pomognemo!

 

Pozovite šlep službu Srbija

+381 65 48 30 810