Šlep služba Srbija | Kontakt Telefon

Šlepanje vozila na auto-putu, šlep služba Beograd, Srbija

Šlep služba Srbija |  Šlepanje vozila na auto-putu

Šlepanje vozila na auto-putu 09.10.24

Kvar na automobilu, bilo da je reč o mehaničkom ili elektronskom oštećenju, može biti stresan događaj, posebno kada se desi na auto-putu. U takvim situacijama, nervoza se može drastično umanjiti ako znamo kako pravilno postupiti prilikom šlepanja vozila. Ovaj tekst će vam pomoći da razumete kada je šlepanje dozvoljeno, kome se obratiti za pomoć, kao i kako bezbedno izvesti šlepanje na auto-putu.

Da li je šlepanje vozila na auto-putu zabranjeno?

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, šlepanje vozila na auto-putu jeste dozvoljeno, ali pod strogo definisanim uslovima. U članu 70 zakona se jasno navodi da je "zabranjeno vučenje neispravnog vozila na auto-putu i motoputu", ali zakon takođe prepoznaje situacije kada je šlepanje neophodno. Na primer, ako se vozilo pokvari na auto-putu, može se šlepati do prvog izlaza, ukoliko nije moguće samostalno upravljati njime.

Međutim, mnogi vozači smatraju da su odredbe zakona konfuzne i da se u njima mogu naći oprečne informacije. Važno je napomenuti da vozilo koje se šlepa mora biti registrovano i osigurano, jer neispravno ili neregistrovano vozilo ne sme učestvovati u saobraćaju.

Kako pravilno šlepati na auto-putu?

Šlepanje vozila na auto-putu može biti složen postupak, posebno za one koji nemaju iskustva. Najbolje rešenje je pozvati profesionalnu šlep službu koja je opremljena adekvatnim alatima i znanjem za bezbedno vučenje vozila. Ovo ne samo da može sprečiti dodatna oštećenja, već i značajno smanjiti rizik od nesreća.

Ukoliko se odlučite za samostalno šlepanje, važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih aspekata kako biste osigurali bezbednost i efikasnost. Prvo, opremite se kvalitetnim šlep kablovima ili šlep štanglom. Korišćenje jeftinijih opcija može rezultirati dodatnim oštećenjima kako vašeg vozila, tako i vozila koje vučete, što može dovesti do ozbiljnijih problema na putu.

Drugo, signalizacija igra ključnu ulogu. Uključite upozoravajuće svetlo i postavite oznake koje će obavestiti druge vozače o vašoj situaciji. Ovo je posebno važno u uslovima smanjene vidljivosti ili na prometnim putevima, gde može biti teško primetiti vozila u kvaru.

Takođe, održavajte odgovarajuću udaljenost između vozila koje vuče i onog koje se vuče. Ova praksa je od suštinskog značaja za izbegavanje sudara i osiguranje stabilnosti tokom vožnje. Razmak omogućava vreme za reakciju u slučaju naglih promena u saobraćaju ili ako se pojave problemi tokom vuče.

Na kraju, smanjite brzinu i budite pažljivi prilikom manevrisanja. Brzina ne sme prelaziti 40 km/h kako bi se obezbedila maksimalna kontrola nad vozilima. U ovom kontekstu, sporija vožnja vam omogućava da reagujete na potencijalne opasnosti i osigurate bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Pridržavanje ovih saveta ne samo da će poboljšati vašu bezbednost, već će i doprineti opštem redu i sigurnosti na putevima. Uvek je najbolje planirati unapred i, ako je moguće, pozvati profesionalnu šlep službu kako biste izbegli rizik.

Kome se obratiti za pomoć na auto-putu?

U slučaju kvara na auto-putu, najbolje rešenje je kontaktirati profesionalnu šlep službu kao što je naša Šlep služba Srbija. One imaju iskustva u pružanju pomoći u različitim situacijama i opremljene su specijalizovanim vozilima koja mogu brzo i bezbedno transportovati vaše vozilo.

Takođe, možete se obratiti AMSS-u (Auto Moto Savez Srbije), ali budite svesni da u nekim delovima zemlje može doći do kašnjenja zbog nedostatka opreme i vozila.

Uvek imajte na umu da je profesionalna pomoć na putu najbezbednija opcija, posebno u situacijama kada se suočavate sa saobraćajnim nesrećama ili sličnim nezgodama.

Pozovite šlep službu Srbija

+381 65 48 30 810